Προωθημένο
Πρόσφατες ενημερώσεις
 • Αγρότης πατάτας ανακάλυψε τεράστιο άγαλμα Balbal του 6ου αιώνα στο Κιργιστάν

  Πολλά συναρπαστικά αντικείμενα και ερείπια έχουν αποκαλυφθεί κατά λάθος, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια κατασκευαστικών έργων ή από αγρότες που οργώνουν τα χωράφια τους. Αυτό το σχέδιο μόλις επαναλήφθηκε σε ένα μικρό χωριό της Κιργιζίας γνωστό ως Ak-Bulun, όπου ένας αγρότης ανακάλυψε απροσδόκητα ένα τεράστιο άγαλμα Balbal του 6ου αιώνα.

  Το άγαλμα απεικονίζει έναν πολεμιστή που φοράει κράνος και πανοπλία, με το ένα χέρι στο πλάι να κρατά ένα κοντό σπαθί και το άλλο διπλωμένο στο στήθος του πολεμιστή.
  Πηγή: https://twitter.com/andtartary2/status/1763561370807619970/photo/3
  Αγρότης πατάτας ανακάλυψε τεράστιο άγαλμα Balbal του 6ου αιώνα στο Κιργιστάν Πολλά συναρπαστικά αντικείμενα και ερείπια έχουν αποκαλυφθεί κατά λάθος, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια κατασκευαστικών έργων ή από αγρότες που οργώνουν τα χωράφια τους. Αυτό το σχέδιο μόλις επαναλήφθηκε σε ένα μικρό χωριό της Κιργιζίας γνωστό ως Ak-Bulun, όπου ένας αγρότης ανακάλυψε απροσδόκητα ένα τεράστιο άγαλμα Balbal του 6ου αιώνα. Το άγαλμα απεικονίζει έναν πολεμιστή που φοράει κράνος και πανοπλία, με το ένα χέρι στο πλάι να κρατά ένα κοντό σπαθί και το άλλο διπλωμένο στο στήθος του πολεμιστή. Πηγή: https://twitter.com/andtartary2/status/1763561370807619970/photo/3
  Like
  8
  0 Σχόλια 0 Μοιράστηκε 502 Views
 • Δήλος το νησί στο οποίο απαγορεύθηκε να γεννιέται και να πεθαίνει κάποιος επάνω σε αυτό!!!

  Πολλά τα ερωτήματα: Γιατί o Δαρείος απαγόρευσε στον ναύαρχό του Δάτη να εισβάλει στη Δήλο; Γιατί ορίστηκε η απαγόρευση να γεννιέται ή να πεθαίνει κανείς στη Δήλο; Τι σημαίνει άραγε ο όρος «δήλοι» και τι αναφέρει γι’ αυτόν η Παλιά Διαθήκη; Πώς και γιατί οι ανασκαφές έδειξαν ότι πριν λατρευτεί o Απόλλωνας, η Δήλος ήταν τόπος λατρείας της Άρτεμης, γεγονός που μαρτυρά μια συνέχεια στη λατρεία της μεγάλης προελληνικής γυναικείας θεότητας, η οποία περιθωριοποιήθηκε με την επικράτηση της λατρείας του Απόλλωνα; Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!.

  Η εικόνα της Δ. άλλαξε ριζικά στις αρχές της 1ης χιλιετίας π.Χ., με την εγκατάσταση των Ιώνων στο Αιγαίο. Μαζί με τους Ίωνες θα πρέπει να μεταφέρθηκε, από τη Μικρά Ασία, και η λατρεία του Απόλλωνα, του οποίου η μορφή κυριάρχησε στις γυναικείες θεότητες του νησιού και μετέβαλε τη Δήλο σε λατρευτικό κέντρο τεράστιας σημασίας.
  Κατά την κυρίαρχη εκδοχή αυτού του μύθου, όπως δίνεται στο πρώτο μέρος του ομηρικού Ύμνου στον Απόλλωνα (περίπου 700 π.Χ.), η Δ., που πλανιόταν στα κύματα, ήταν ο μόνος τόπος που δέχτηκε –όταν όλοι την έδιωχναν επειδή φοβούνταν τη ζήλια της Ήρας– την κυριευμένη από τους πόνους του τοκετού και κυνηγημένη από την Ήρα, Λητώ, για να γεννήσει εκεί. Σε αντάλλαγμα, η Λητώ είχε υποσχεθεί στη Δήλο ότι ο θεός που θα γεννιόταν από την ένωσή της με τον Δία δεν θα περιφρονούσε την άγονη γη του νησιού.
  Μόλις η Λητώ, με τη βοήθεια της Ειλειθυίας και όλων των θεών που είχαν συγκεντρωθεί εκεί, εκτός από την Ήρα φυσικά, έφερε στον κόσμο τον Απόλλωνα, τα πάντα στη Δήλο πλημμύρισαν χρυσό φως και o τόπος γέμισε λουλούδια.
  Άλλες εκδοχές του μύθου αναφέρουν πως o ίδιος ο Δίας παρακολούθησε τη γέννηση του Απόλλωνα από την κορυφή του Κύνθου και ότι τα πρώτα δώρα στον Φοίβο τα έφεραν νέοι και νέες από τον τόπο της ευλάβειας και της ευδαιμονίας, τη χώρα των Υπερβορείων, όπου έμενε o Απόλλωνας τους χειμερινούς μήνες.
  Πηγή : https://www.pronews.gr/istoria/805520_dilos-nisi-sto-opoio-apagoreythike-na-gennietai-kai-na-pethainei-kapoios-epano-se/

  Δήλος το νησί στο οποίο απαγορεύθηκε να γεννιέται και να πεθαίνει κάποιος επάνω σε αυτό!!! Πολλά τα ερωτήματα: Γιατί o Δαρείος απαγόρευσε στον ναύαρχό του Δάτη να εισβάλει στη Δήλο; Γιατί ορίστηκε η απαγόρευση να γεννιέται ή να πεθαίνει κανείς στη Δήλο; Τι σημαίνει άραγε ο όρος «δήλοι» και τι αναφέρει γι’ αυτόν η Παλιά Διαθήκη; Πώς και γιατί οι ανασκαφές έδειξαν ότι πριν λατρευτεί o Απόλλωνας, η Δήλος ήταν τόπος λατρείας της Άρτεμης, γεγονός που μαρτυρά μια συνέχεια στη λατρεία της μεγάλης προελληνικής γυναικείας θεότητας, η οποία περιθωριοποιήθηκε με την επικράτηση της λατρείας του Απόλλωνα; Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!. Η εικόνα της Δ. άλλαξε ριζικά στις αρχές της 1ης χιλιετίας π.Χ., με την εγκατάσταση των Ιώνων στο Αιγαίο. Μαζί με τους Ίωνες θα πρέπει να μεταφέρθηκε, από τη Μικρά Ασία, και η λατρεία του Απόλλωνα, του οποίου η μορφή κυριάρχησε στις γυναικείες θεότητες του νησιού και μετέβαλε τη Δήλο σε λατρευτικό κέντρο τεράστιας σημασίας. Κατά την κυρίαρχη εκδοχή αυτού του μύθου, όπως δίνεται στο πρώτο μέρος του ομηρικού Ύμνου στον Απόλλωνα (περίπου 700 π.Χ.), η Δ., που πλανιόταν στα κύματα, ήταν ο μόνος τόπος που δέχτηκε –όταν όλοι την έδιωχναν επειδή φοβούνταν τη ζήλια της Ήρας– την κυριευμένη από τους πόνους του τοκετού και κυνηγημένη από την Ήρα, Λητώ, για να γεννήσει εκεί. Σε αντάλλαγμα, η Λητώ είχε υποσχεθεί στη Δήλο ότι ο θεός που θα γεννιόταν από την ένωσή της με τον Δία δεν θα περιφρονούσε την άγονη γη του νησιού. Μόλις η Λητώ, με τη βοήθεια της Ειλειθυίας και όλων των θεών που είχαν συγκεντρωθεί εκεί, εκτός από την Ήρα φυσικά, έφερε στον κόσμο τον Απόλλωνα, τα πάντα στη Δήλο πλημμύρισαν χρυσό φως και o τόπος γέμισε λουλούδια. Άλλες εκδοχές του μύθου αναφέρουν πως o ίδιος ο Δίας παρακολούθησε τη γέννηση του Απόλλωνα από την κορυφή του Κύνθου και ότι τα πρώτα δώρα στον Φοίβο τα έφεραν νέοι και νέες από τον τόπο της ευλάβειας και της ευδαιμονίας, τη χώρα των Υπερβορείων, όπου έμενε o Απόλλωνας τους χειμερινούς μήνες. Πηγή : https://www.pronews.gr/istoria/805520_dilos-nisi-sto-opoio-apagoreythike-na-gennietai-kai-na-pethainei-kapoios-epano-se/
  Like
  Love
  7
  0 Σχόλια 0 Μοιράστηκε 518 Views 91
 • Like
  Love
  9
  0 Σχόλια 0 Μοιράστηκε 644 Views
 • ΕΥΘΥΚΑΡΤΙΔΗΣ
  Ο Ευθυκαρτίδης ήταν αρχαίος Έλληνας γλύπτης από την Νάξο που έζησε τον 7ο π.Χ. αιώνα.Φιλοτέχνησε άγαλμα του Απόλλωνα. Η ενεπίγραφη βάση του αγάλματος αυτού, που φέρει το όνομα του καλλιτέχνη (Ευθυκαρτίδη), βρέθηκε στη Δήλο κατά τις ανασκαφές που έκανε εκεί η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή. Σημειώνεται ότι είναι πιθανόν λόγω λάθους το όνομα να έχει υποστεί .
  ΚΗΦΙΣΟΔΟΤΟΣ
  Ο Κηφισόδοτος (ήκμασε στα χρόνια 400 π.Χ. – 360 π.Χ.) ήταν Αρχαίος Έλληνας γλύπτης, πατέρας του Πραξιτέλη και παππούς του Κηφισόδοτου του Νεότερου. Το πιο φημισμένο έργο του ήταν η «Ειρήνη κρατά στην αγκαλιά της τον Πλούτο» που σήμερα φυλάσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, ενώ ρωμαϊκό αντίγραφο του βρίσκεται στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου. Ο Κηφισόδοτος.
  ΦΕΙΔΙΑΣ
  Ο Φειδίας ήταν γιος του Χαρμίδη. Γεννήθηκε γύρω στο 490 π.Χ. και πέθανε το 430 π.Χ. Ήταν ένας από τους γνωστότερους γλύπτες της ελληνικής αρχαιότητας, ίσως ο σημαντικότερος της κλασικής περιόδου. Από τα πιο γνωστά του έργα ήταν τα κολοσσικά χρυσελεφάντινα αγάλματα της Αθηνάς Παρθένου για τον Παρθενώνα και του Δία για το ναό του.
  Πηγή : https://exnet.gr/category/c448-arxaioi-ellines-glyptes/
  ΕΥΘΥΚΑΡΤΙΔΗΣ Ο Ευθυκαρτίδης ήταν αρχαίος Έλληνας γλύπτης από την Νάξο που έζησε τον 7ο π.Χ. αιώνα.Φιλοτέχνησε άγαλμα του Απόλλωνα. Η ενεπίγραφη βάση του αγάλματος αυτού, που φέρει το όνομα του καλλιτέχνη (Ευθυκαρτίδη), βρέθηκε στη Δήλο κατά τις ανασκαφές που έκανε εκεί η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή. Σημειώνεται ότι είναι πιθανόν λόγω λάθους το όνομα να έχει υποστεί . ΚΗΦΙΣΟΔΟΤΟΣ Ο Κηφισόδοτος (ήκμασε στα χρόνια 400 π.Χ. – 360 π.Χ.) ήταν Αρχαίος Έλληνας γλύπτης, πατέρας του Πραξιτέλη και παππούς του Κηφισόδοτου του Νεότερου. Το πιο φημισμένο έργο του ήταν η «Ειρήνη κρατά στην αγκαλιά της τον Πλούτο» που σήμερα φυλάσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, ενώ ρωμαϊκό αντίγραφο του βρίσκεται στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου. Ο Κηφισόδοτος. ΦΕΙΔΙΑΣ Ο Φειδίας ήταν γιος του Χαρμίδη. Γεννήθηκε γύρω στο 490 π.Χ. και πέθανε το 430 π.Χ. Ήταν ένας από τους γνωστότερους γλύπτες της ελληνικής αρχαιότητας, ίσως ο σημαντικότερος της κλασικής περιόδου. Από τα πιο γνωστά του έργα ήταν τα κολοσσικά χρυσελεφάντινα αγάλματα της Αθηνάς Παρθένου για τον Παρθενώνα και του Δία για το ναό του. Πηγή : https://exnet.gr/category/c448-arxaioi-ellines-glyptes/
  Love
  Like
  7
  0 Σχόλια 1 Μοιράστηκε 557 Views 113
 • Πηγή: https://www.tiktok.com/@aurelien.froissart/video/7316521865684536609
  Πηγή: https://www.tiktok.com/@aurelien.froissart/video/7316521865684536609
  @aurelien.froissart

  Guys this is the CRAZIEST thing that ever happened to me in a train station 🤯🎻 #piano #vivaldi #vivaldisummer #violin #publicpiano

  ♬ son original - Aurelien Froissart
  Like
  Love
  5
  0 Σχόλια 0 Μοιράστηκε 399 Views
 • Love
  Like
  6
  0 Σχόλια 0 Μοιράστηκε 440 Views
 • Love
  Like
  5
  2 Σχόλια 0 Μοιράστηκε 331 Views
 • Ακολουθούν όλες οι ημερομηνίες και ώρες της πανσελήνου για το 2024, σύμφωνα με το Timeanddate.com , συμπεριλαμβανομένων των πιο συχνά χρησιμοποιούμενων ονομάτων στη Βόρεια Αμερική:

  Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου: Wolf Moon (17:54 UTC/12:54 μ.μ. ET)
  Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου: Snow Moon (12:30 UTC/7:30 π.μ. ET)
  Δευτέρα, 25 Μαρτίου: Σελήνη σκουληκιών (07:00 UTC/3:00 π.μ. ET) — επίσης μια έκλειψη Σελήνης παρασκιάς
  Τρίτη 23 Απριλίου: Ροζ Σελήνη (23:48 UTC/7:48 μ.μ. ET)
  Πέμπτη 23 Μαΐου: Flower Moon (13:53 UTC/9:53 π.μ. ET)
  Παρασκευή, 21 Ιουνίου: Strawberry Moon (01:07 UTC/9:07 μ.μ. ET)
  Κυριακή 21 Ιουλίου: Buck Moon (10:17 UTC/6:17 π.μ. ET)
  Δευτέρα, 19 Αυγούστου Sturgeon Moon (18:25 UTC/2:25 μ.μ. ET) — επίσης ένα supermoon και ένα blue moon
  Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου: Σελήνη συγκομιδής (02:34 UTC/10:34 μ.μ. ET) — επίσης μια υπερσελήνη και μια μερική έκλειψη Σελήνης
  Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου: Η Σελήνη του Κυνηγού (11:26 UTC/7:26 π.μ. ET) — επίσης μια υπερσελήνη
  Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου: Beaver Moon (21:28 UTC/4:28 μ.μ. ET) — επίσης ένα supermoon
  Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου: Κρύο φεγγάρι (09:01 UTC/4:01 π.μ. ET)
  Πηγή: https://www.el.gr/scie-tech/technologia/panselinoi-toy-2024-onomata-imerominies/
  Ακολουθούν όλες οι ημερομηνίες και ώρες της πανσελήνου για το 2024, σύμφωνα με το Timeanddate.com , συμπεριλαμβανομένων των πιο συχνά χρησιμοποιούμενων ονομάτων στη Βόρεια Αμερική: Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου: Wolf Moon (17:54 UTC/12:54 μ.μ. ET) Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου: Snow Moon (12:30 UTC/7:30 π.μ. ET) Δευτέρα, 25 Μαρτίου: Σελήνη σκουληκιών (07:00 UTC/3:00 π.μ. ET) — επίσης μια έκλειψη Σελήνης παρασκιάς Τρίτη 23 Απριλίου: Ροζ Σελήνη (23:48 UTC/7:48 μ.μ. ET) Πέμπτη 23 Μαΐου: Flower Moon (13:53 UTC/9:53 π.μ. ET) Παρασκευή, 21 Ιουνίου: Strawberry Moon (01:07 UTC/9:07 μ.μ. ET) Κυριακή 21 Ιουλίου: Buck Moon (10:17 UTC/6:17 π.μ. ET) Δευτέρα, 19 Αυγούστου Sturgeon Moon (18:25 UTC/2:25 μ.μ. ET) — επίσης ένα supermoon και ένα blue moon Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου: Σελήνη συγκομιδής (02:34 UTC/10:34 μ.μ. ET) — επίσης μια υπερσελήνη και μια μερική έκλειψη Σελήνης Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου: Η Σελήνη του Κυνηγού (11:26 UTC/7:26 π.μ. ET) — επίσης μια υπερσελήνη Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου: Beaver Moon (21:28 UTC/4:28 μ.μ. ET) — επίσης ένα supermoon Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου: Κρύο φεγγάρι (09:01 UTC/4:01 π.μ. ET) Πηγή: https://www.el.gr/scie-tech/technologia/panselinoi-toy-2024-onomata-imerominies/
  Like
  Love
  7
  0 Σχόλια 0 Μοιράστηκε 295 Views 101
 • https://www.youtube.com/watch?v=neIt6ovpP9g
  https://www.youtube.com/watch?v=neIt6ovpP9g
  Love
  Like
  5
  0 Σχόλια 0 Μοιράστηκε 257 Views
 • https://twitter.com/i/status/1762998679147782190

  https://twitter.com/i/status/1762998679147782190
  Like
  4
  0 Σχόλια 0 Μοιράστηκε 288 Views
και άλλες ιστορίες
Προωθημένο